Vrije keus bij uitvaartverzekering

70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Maar er bestaan nog altijd veel misverstanden over.

Zo spreek ik met enige regelmaat mensen die denken verplicht te moeten kiezen voor de uitvaartonderneming die de verzekeraar aanwijst. Gelukkig is dat niet waar. U bent altijd vrij om uw eigen uitvaartbegeleider te kiezen, ongeacht waar u verzekerd bent. Dus ook als er een telefoonnummer op uw uitvaartpolis staat dat u moet bellen bij overlijden.

Uit het feit dat veel mensen dit niet weten, blijkt dat maar weinig mensen het leuk vinden om zich eens goed te verdiepen in hun verzekering, zeker als die over de eigen uitvaart gaat. En daar kan ik best inkomen. Toch kan het zinnig zijn eens na te gaan hoe u verzekerd bent. Er zijn globaal twee verzekeringen in omloop: de natura- en de kapitaalverzekering. 

Bij een kapitaalverzekering wordt doorgaans zes weken na overlijden een bedrag uitgekeerd. Van dat bedrag kan (een deel van de) de uitvaart betaald worden. U zit dan verder nergens aan vast en de uitvaart kan naar eigen wens worden ingevuld.  

Bij een naturaverzekering werkt het anders. Als u deze heeft afgesloten,  bent u voor een aantal diensten en goederen verzekerd. De diensten en goederen staan in uw polisvoorwaarden en vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Omdat de verzekeraar u graag binnen boord wil houden en ook de uitvaart wil begeleiden, kan overstappen naar een andere uitvaartonderneming de waarde van het uit te keren bedrag doen dalen. Dat voelt misschien als weggegooid geld, waardoor u overweegt om bij de grote onderneming te blijven uit kostenoverwegingen. Maar dat hoeft niet altijd gunstiger voor u uit te pakken. In de naturaverzekering kunnen namelijk goederen en diensten zitten die u helemaal niet gebruikt. Of het tegenoverstelde kan u ook overkomen: U denkt dat uw verzekeraar alle kosten dekt en u blijkt na afloop toch te moeten bijbetalen. Omdat u voor een andere afscheidslocatie of kist gekozen heeft bijvoorbeeld.

Als zelfstandig uitvaartbegeleider ben ik onafhankelijk en werk ik met een vast tarief voor mijn diensten. Ook liggen mijn bedrijfskosten aanzienlijk lager waardoor u onder de streep vrijwel nooit duurder uit zal zijn voor de begeleiding van de uitvaart dan bij uw verzekeraar. Ik ben niet gebonden aan vaste leveranciers, waardoor u helemaal vrij bent om de uitvaart op eigen wijze in te vullen.   

Wat uw keuze ook mag zijn, het allerbelangrijkst is dat u voor een uitvaartonderneming kiest die bij u past en waar u vertrouwen in heeft. Of dat nou bij mij is of bij een ander. Uw wensen zijn altijd leidend.

Wilt u meer weten? Dan kan ik het boekje ‘Laat je niet kisten door de commercie’ van Marieke Henselmans van harte aanbevelen. Zij schrijft uitgebreid over de commerciële kant van de uitvaartbranche en helpt u om eigen regie te houden bij het regelen van een uitvaart. Met name daar waar het over geld gaat.

Natuurlijk mag u ook altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Ik help u graag met alle vragen die u heeft.

< Terug naar inspiratie