Smart-lap

Wat doe ik met de kleding? Na het overlijden van je dierbare komt er een dag dat je jezelf die vraag stelt. Vertwijfeld sta je voor de kast met je partners favoriete overhemd of je moeders fleurige zomerjurk.

Kledingstukken hebben vaak een emotionele waarde. Ze brengen mooie en fijne herinneringen met zich mee, van die gezamenlijke vakantie bijvoorbeeld. Wegdoen is dan moeilijk. Ik weet het uit ervaring. Nadat mijn moeder overleed, heeft haar kleding jarenlang onaangeroerd in de kast gelegen.

Hoe fijn was het geweest als ik destijds had gehoord van de ‘smart-lap’; een lappendeken gemaakt van gedragen kleding van een overleden dierbare. De stoffen die iemands huid hebben omhuld krijgen op deze manier een nieuwe en troostende vorm. Een zachte herinnering na een hard verlies, lees ik op de site. Hoe waar. Van zo’n dekentje krijg je het letterlijk en figuurlijk warm.

Als je handig bent met de naaimachine lijkt me het zelf maken van zo’n herinneringsdeken, (of kussen of knuffel) een mooie manier om het verlies een beetje te verweven in je leven. Maar ben je net als ik, minder handig met naald en draad, dan zijn er gelukkig genoeg mensen die het voor je willen doen. De dames van smart-lap bijvoorbeeld.

Meer weten?: www.smart-lap.nl

< Terug naar inspiratie