Over mij

Wanneer je verdrietig bent, kijk dan opnieuw in je hart en zie dat je huilt om wat je vreugde schonk. (Kahlil Gibran)

Mijn werk gaat over het leven

Als de dood dichtbij komt, krijgt het leven vaak meer betekenis. Ik vind het een voorrecht dat ik in de vaak kwetsbare periode rondom het sterven en afscheid dichtbij mensen mag zijn. Emoties liggen dan aan de oppervlakte. Naast angst, verdriet of boosheid zie ik juist ook heel veel liefde en kracht bij de nabestaanden. Al die emoties raken aan het wezenlijke van ons.

Ik ben Anemoon Elzinga, gecertificeerd uitvaartbegeleider. In 2018 rondde ik mijn opleiding af bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle. Ik woon sinds 2011 op Terschelling, ben moeder van Mees en Lente en vrouw van Arjan.

Op jonge leeftijd kwam ik zelf in aanraking met de dood en merkte ik hoe belangrijk een uitvaartbegeleider is die echt luistert naar je wensen. Het eerste zaadje om zelf uitvaarten te gaan begeleiden was geplant. In de jaren die daarop volgden heb ik evenementen, festivals, lezingen en workshops georganiseerd, van heel klein tot heel groot. Ik maak graag ideeën concreet, met oog voor detail, planning en begroting. Met de jaren groeide de behoefte aan meer verdieping in mijn werk. Ik houd mij graag bezig met grote levensvragen en keuzes die er echt toe doen, en laat mij graag inspireren door natuur, cultuur en levensverhalen. In dit werk komt alles bij elkaar en vind ik de verdieping die ik belangrijk vind.

Ik vind dat nabestaanden met aandacht afscheid moeten kunnen nemen en stil moeten kunnen staan bij zowel de liefde als het verdriet in de periode rondom een overlijden. Graag zet ik hoofd, hart en handen in bij het vormgeven van een liefdevol en persoonlijk afscheid. Een afscheid dat klopt en verder helpt. Ook in de tijd na de uitvaart.

Over de naam

Ik neem mezelf altijd mee in mijn werk. Daarom heet mijn bedrijf Anemoon Uitvaartbegeleiding. Maar dat is niet de enige reden.  De anemoon heeft ook een bijzondere symbolische betekenis.  Ze staat – heel toepasselijk – voor onsterfelijke liefde. Ook staat de bloem symbool voor nabijheid, zorgzaamheid, openheid en eerlijkheid. Waardes die voor mij belangrijk zijn in de periode rondom een overlijden. 

Anderen over Anemoon

Anemoon is toegankelijk, veilig en alert. Ze weet wanneer te handelen en wanneer juist niet. Ze is zorgvuldig, attent, fijngevoelig en zet de puntjes op de i . Heel geschikt voor het vak!

Bedankt voor alles, Anemoon. Jij bracht lichtheid en warmte in de dagen rondom de uitvaart. We bevelen je zeker aan bij anderen!

Het afscheid van iemand die dicht bij je staat, maakt dat je heel kwetsbaar bent. Het is dan heel fijn als er iemand is die je de praktische zaken rondom het afscheid kunt toevertrouwen. Dat vertrouwen geeft Anemoon.

In een paar woorden: je bent creatief, zoekt naar verdieping, en hebt veel inlevingsvermogen. Mooie eigenschappen voor een uitvaartbegeleider.

Vanaf het eerste contact, voelden wij ons op ons gemak bij jou.
Alles was bespreekbaar en je keek nergens van op.  Je nam alle tijd om alles duidelijk uit te leggen, vragen te beantwoorden en naar onze verhalen te luisteren. Je gaf tips en deed suggesties, maar onze wensen bleven leidend. Ook heel fijn, je was helder over de te verwachten kosten en de mogelijkheden. We zijn blij dat we voor jou gekozen hebben.

Jouw begeleiding vooraf en tijdens de uitvaart hebben wij als heel prettig ervaren. Er was alle tijd en ruimte voor onze eigen inbreng en jij informeerde ons goed over alle mogelijkheden. Dankjewel voor jouw hulp. We zijn erg tevreden.

Het was fijn hoe je ons hebt begeleid en alles hebt verzorgd! Mede dankzij jou kunnen we terug kijken op een mooi afscheid.