Leven na de dood

Ik heb naast Facebook nu sinds kort ook een Instagram account. Ik doe er nog niet veel mee, maar ik merk dat steeds meer mensen om mij heen er ook actief op zijn en dat maakt mij nieuwsgierig. Zo groeit de digitale wereld om mij heen. Maar wat gebeurt er eigenlijk mee als ik kom te overlijden? Als ik er niet meer ben, leef ik daar – als mijn nabestaanden niets regelen – gewoon door. Best een vreemd idee eigenlijk.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een e-mailadres, bewaart foto’s online en zit op een sociaal netwerk zoals Facebook of Linked-in. Niet alleen jonge mensen maar dat geldt ook voor de oudere generaties. Ik ken inmiddels aardig wat mensen van boven de tachtig die qua sociale media actiever zijn dan ik! Het is natuurlijk ook best handig, overzichtelijk en het scheelt veel ruimte in de kast.

Maar ja, je staat natuurlijk niet zo vaak stil bij wat er met die gegevens gebeurt als je overlijdt. Je erfenis regelen is al best een dingetje, laat staan je digitale erfenis, die bovendien niet erg tastbaar is. Toch is het goed om daar wel over na te denken, nu de digitale wereld zo groeit. Bovendien kan het voor anderen best pijnlijk en confronterend zijn om een geliefd persoon die overleden is online steeds weer tegen te komen.

Door je digitale erfenis goed te regelen kan je je nabestaanden ook behoorlijk ontzorgen. Het achterhalen van alle online gegevens en het verwijderen van bijbehorende profielen kan namelijk een flinke klus zijn. Zorg dus dat men weet welke accounts je hebt en wie er toegang toe heeft. En laat je nabestaanden weten wat er met je accounts moeten gebeuren: aanpassen, verwijderen of laten bestaan. Het is niet altijd zo geweest, maar gelukkig kun je inmiddels bij de meeste bedrijven regelen dat een account wordt verwijderd na overlijden, meestal door het aanleveren van een overlijdensakte. En gelukkig zijn er tegenwoordig ook bedrijven die bij de digitale nazorg kunnen helpen, zoals I Finish.

En dan nog…
Zelfs als je alles goed geregeld hebt, kan het opruimen van jouw plek op het wereldwijde web voor jouw nabestaanden een pittige opgave zijn. Journaliste Natascha van Weezel moest haar vaders Iphone leegmaken en schreef er een prachtig stukje over in het Parool.

Meer lezen?

https://www.parool.nl/columns-opinie/uiteindelijk-besluit-ik-om-mijn-vader-nog-een-keer-te-bellen~bb6e4364/?fbclid=IwAR1cFplbV6hxB7pHo-bO4Be9HAxl37GQ4hu5YEnK4Zh6-PM_O19hbVHzD50&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook

< Terug naar inspiratie