Condoleance

Vroeger was het in Nederland gebruikelijk om na de uitvaart een rouwmaaltijd te gebruiken. In de huiskamer van de overledene werden dan tijdens de dienst tafels gedekt door dames uit de buurt. Dit ‘dodenmaal’ was bedoeld om de overleden persoon te herdenken. De hedendaagse condoleance of koffie tafel is hieruit voortgekomen. Ook op Terschelling was de herdenkingsbijeenkomst een huiselijke zaak. De tafels werden met witte lakens gedekt en de thee en koffie werden geschonken met een kluutsje, een brok kandij met een rode katoenen draad. De gewoonte om tot steun van elkaar nog iets te eten en te drinken is gebleven.

Op Terschelling is het gebruikelijk om de condoleance vooraf te laten gaan aan de afscheidsbijeenkomst. Vaak op de avond voor de ceremonie. Maar ook op de dag van het afscheid zelf is er gelegenheid tot condoleren. Zo kan men elkaar van mens tot mens ontmoeten. Dat kan formeel waarbij de familie op een rij staat. Maar verspreid in de ruimte kan natuurlijk ook. Juist na het officiële gedeelte van de uitvaart bestaat bij sommigen de behoefte aan wat informeler contact.

Catering

Naast het bekende kopje koffie en een plakje cake zijn er veel andere opties voor uitvaartcatering mogelijk. Zo kiezen sommige mensen voor een rijk decoreerde tafel vol zoete lekkernijen. Of voor mooi ambachtelijk brood met Terschellinger kazen en een goed glas wijn. Anderen kiezen voor verse oesters van het wad, of lange tafels waarbij het favoriete gerecht van de overledene uitgeserveerd wordt. Eigen smaak maakt het afscheid persoonlijk.

Rouw-kost

In de dagen na het overlijden kan koken een hele opgave zijn. Juist dan is het belangrijk om goed te blijven eten. Dan kan het fijn zijn als er gezond en verwarmend comfort food wordt bezorgd, waar een mens een beetje van opknapt. Een heerlijke pan kippensoep, een mooie pasta of een zachte groentecurry bijvoorbeeld. Ik werk samen met lokale cateraars die met liefde heerlijke rouw-kost voor u op tafel zetten. Met een bakje troost als toetje.

< Terug naar Uitvaart