As verstrooien op Terschelling

As verstrooien

Terschelling is geliefd bij leven, maar ook als laatste rustplaats. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de as van hun overleden dierbare te verstrooien op het eiland. Terschelling biedt daarvoor veel mogelijkheden. Afscheid nemen in de natuur geeft ruimte aan rouw. Voor veel mensen is de verbinding met de natuur troostrijk. Verstrooien op Terschelling mag buiten de bebouwde kom, na toestemming van de grondeigenaar.

Tijdens een wandeling

As verstrooien kan op veel manieren. Een bijzondere manier is het verstrooien van de as met behulp van de TOLAD. Dit is een wandelstaf die is gevuld met de as van de overledene. Aan de onderkant van de staf wordt bij iedere stap een klein beetje as losgelaten. Zo kunt u tijdens een gedenkwaardige wandeling geleidelijk de as van uw dierbare verstrooien. Bijvoorbeeld langs de route die uw dierbare bij leven regelmatig aflegde. Een letterlijke ‘trip down memorylane’. Als u het fijn vindt kunt u de route ook digitaal vastleggen. Zo kunnen u en anderen op een later tijdstip de wandeling ( nog eens ) maken en de overledene gedenken.

De TOLAD leent zich voor een eigen ritueel rond de verstrooiing. Dit ritueel kan worden ingericht zoals u het zelf wilt, bijvoorbeeld met verhalen, stilte of muziek. Bij daglicht, ondergaande zon of juist in de avond, onder de prachtige sterrenhemel die op Terschelling zo goed zichtbaar is. Ook kan de wandelstaf beplakt worden met briefjes, tekeningen en teksten. Vaak wordt de wandeling gemaakt met meerdere mensen, zodat iedereen kan helpen de as te verstrooien.

Ik kan u de wandelstaf leveren. Als u het fijn vindt zorg ik ook dat alles langs de wandelroute is geregeld. Een kop koffie in de duinen, een glas wijn op het strand, een oester op het wad, het kan allemaal. Indien u niet op het eiland woont, kan ik u natuurlijk helpen bij het boeken van uw reis en verblijf. Wat de wensen ook mogen zijn, samen vullen we die in.

Wilt u de TOLAD eerst zien, zodat u een idee krijgt hoe hij werkt? Dat kan. Ik heb er enkele op voorraad. Neemt u gerust contact met mij op.

Aan boord van een schip

Een andere mogelijkheid is het verstrooien van as op zee. Aan boord van de monumentale reddingboot M.S Brandaris of de Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg kunt u de as verstrooien op de Waddenzee of de Noordzee. Wilt u de as liever naar de zeebodem laten zakken? Dat kan ook. Er zijn mooie biologisch afbreekbare zee -urnen verkrijgbaar van bijvoorbeeld waddenklei, zand of zout.  Zo kan de as niet door plotselinge windvlagen of golfslag op plekken terecht komen waar deze niet bedoeld is.

U kunt na afloop van de asverstrooiingsvaart een maritieme kaart met officiële verstrooiingsverklaring ontvangen. Hierop staat de zeekaart met positie, het schip, datum en tijdstip van asverstrooien vermeld.

Met de huifkar

Het is ook mogelijk om de as te verstrooien in combinatie met een huifkartocht. De huifkar brengt u naar de plek die u voor dit bijzondere moment heeft uitgezocht.  In besloten kring kunt u hier ruim de tijd nemen voor uw eigen afscheidsritueel.

Terug naar de homepagina